Nyhedsbrev 04/2015

Kære Medlemmer af RSF

I ønskes en god fiskesæson. Bestyrelsen håber, at i alle får nogle dejlige oplevelser ved vores pragtfulde fiskevande. Vi vil glæde os til, at modtage jeres fangst rapporteringer og gerne med foto og en lille fortælling om fangsten. På generalforsamlingen blev der vedtaget, at alle fangster af havørred skal indrapporteres inden for 3 døgn. Og ved evt. nul fangster og andre fiskearter fangster skal det indrapporteres senest den 15. november. Alle fangst indrapporteringer (undtaget laks) sendes til vores egen hjemmeside www.ribesportsfisker.dk Men send gerne også laksefangster og gerne med foto til vores hjemmeside.

Såfremt nogle medlemmer ikke indrapportere, vil der blive pålagt et gebyr på kr. 500.- på næste års kontingent. Men i er altid velkommen, til at tage kontakt til formanden eller et andet bestyrelsesmedlem for at få hjælp til indrapporteringen.

Husk at indrapportere laksefangster til det gamle SU, idet vi har fælles laksekvote i hele Ribe å systemet.

Enhver lystfisker har efter loven selv pligt til, at sætte sig ind i reglerne og undersøge om laksekvoten er opbrugt. Se alle oplysninger om kvoten og indrapportering til:

http://www.ribeaasystemet.dk/fish_register.php

Vi er i bestyrelsen rigtig glad for, at vi i år igen fik samme fælles laksekvote som i 2014. For os drejer det sig ikke om at tærske langhalm i millimeter retfærdighed, om hvem der har flest km. fiskevand osv.

For os drejer det sig om at samarbejde om vandplejearbejdet med hele Ribe å system.

Vi ønsker alle at få Danmarks bedste å om få år. Dette kan kun blive en realitet ved at samarbejde på kryds og tværs. Så i stedet for at diskuterer og blive uenige om evt. at få tildelt 7 laks mere til os i RSF, vil vi meget hellere koncentrerer os om, at få mange flere laks op i systemet. Og derved på et tidspunkt få tildelt en større laksekvote. Det er det vi i RSF har valgt at lægge vores fremtidige kræfter i.

Det er såre simpel at vi skal samarbejde med alle opstrøms i Ribe å system, om at få lagt en masse gydebanker ud i de små tilløb så højt op i systemet som muligt. Der er mange udfordringer med restaureringer blandt andet med de mange små tilløb Gels å Sammenslutnings fiskevand.

Jo flere gydebanker desto flere laks vil søge derop. Kun derved kan vi med tiden få en større laksekvote. Derfor vil vi ikke bruge vores resurser på at blive uenige om laksekvoten. Vi vil ikke bruge tiden til at diskuteret høst, men derimod vil vi bidrage med at så. Alle frivillige kræfter for alle foreninger er parat til at tage arbejdstøjet på. Dette arbejder vi meget for i skrivende stund.

Så skulle nogen af jer læse andres indlæg, om en anden ønsket laksekvote fordeling på diverse facebook, så kender i hermed bestyrelsens holdning. Og hvorfor vi kun holder os til ovennævnte motivation.

Bestyrelsen har et stort ønske om at, at få samlet SU igen hurtigst mulig. Det var rigtig træls det der skete med samarbejdet sidste år. Men nu er tiden en anden og alle har jo lov til at blive mere fornuftig.

Personlig har jeg en tyrker tro på at det snart kan lykkedes. Som vi har det i dag med 2 (SU) Samarbejdes Udvalg, sender vi nogle elendige signaler til omverden eks. DTU. Reklameværdien kan vi ikke prale af!

Vi i RSF arbejder meget på, at vi bliver samlet igen. Vores håb er, at vi alle snart kan mødes og starte på en frisk. Og derved få aftalt nogle vedtægter m.m., som vi alle kan leve med.

Klubhuset K2 der er nu færdigrestaureret.

Torsdag den 16. april.

Mød op til kaffe og rundstykker til sæson start den 16. april kl. 8 – 9.30 i K2.

Kl. 13 – 14.30 er grillen tændt og vi sælger pølser og drikkevarer. Vi glæder os til, at vise jer K2 frem og ikke mindst få en hyggelig fiskesnak. En stor tak skal lyde til de frivillige, der hjulpet med at få gøre rent og opstillet nyt inventar i huset efter ombygningen. I kan alle glæde jer til at se huset med nye gulve, køkkenelementer og nye køjesenge m.m.

Vi har fået mange nye medlemmer, velkommen til jer alle. I maj måned vil vi arrangere en guide tur til vores fiskevande. Dato og mødetid vil komme på hjemmesiden senere.                  Temadagen den 14. marts i Ribe Fritidscenter blev en succes. Ca. 75 fremmødte gik tilfredse hjem.

DTU – DCV – Naturstyrelsen v. Jan Steinbring Jensen og DSF gav os alle nogle gode input om vigtigheden af og om hvordan vi i fremtiden bør arbejde med vandplejearbejdet. Samt hvad der er etableret og kommende projekter. En stor tak til alle for fremmøde og ikke mindst til oplægsholderne.

Jeg har efter temadagen talt med Finn Sivebæk, som hermed har sendt noget af oplægget fra Temadagen.

Af Biolog Finn Sivebæk, DTU Aqua 

De seneste undersøgelser af ørredbestandene viser at:

 Sneum Å viser lille fremgang i yngelproduktion – 2013 

Kongeå viser lille fremgang i yngelproduktion – 2013 

Ribe Å viser en fordobling i yngelproduktion – 2012 

Brede Å viser en fordobling i yngelproduktion – 2012 

Perspektiver er meget gode for Vadehavsvandløbene og forholdene er forbedret markant de seneste 15 år. 

I Ribe er der eksempelvis sket en fordobling af yngelproduktionen gennem de seneste 15 år i Ribe Å og i samme periode er udsætningerne ophørt. Ribe Å adskiller sig for andre vandløb i jeres nærområde – Ribe Å har den største vilde ørredbestand på hele vestkysten.

I Varde Å, Sneum Å, Kongeå, Brede Å og Vidå er der ørredyngel på mindre end halvdelen af de undersøgte stationer og dette er ikke gunstig, hvis der skal skabes en sund og stræk ørredbestand i disse vandløb. Derfor skal der være fokus på, at man også i disse vandløb gør en særlig indsats for at skabe egnede gyde- og opvækstområde i de område der er et egnet og naturligt fald i vandløbene.  I Varde Å og Vidå er der kun naturlig ørredyngel på hhv. ca. 16 og 12 % af lokaliteterne rundt om i vandsystemerne og det er meget ringe.

Et råd er derfor at restaurere hele tilløb færdig fra kilde til udløb – Vær derfor systematisk og tænk stort i det fremadrettede arbejde. Start højt oppe i systemet jo højere oppe i systemerne jo bedre.

De samlede laksefangster er stagneret igennem de senere år. Ønsker man større laksebestande kræver det, at laksen har adgang til flere egnede gyde- og opvækstområde. Det kan også ved at genskabe egnede gydeområde samt skabe adgang til allerede egnede gydeområder opstrøms opstemninger.  

Skarv æder en række fiskearter i vandløbene herunder også laks, stalling, ørred dette er også dokumenteret i Vadehavsvandløbene. 

 Lystfiskere og foreninger ved vandløbene repræsenterer hver især den afgørende faktor for om udviklingen skal blive en nedgang i bestandene eller en positiv udvikling, som gør bestanden større end de har været i rigtig mange år.

Hvis man fokusere på at høste og det er den drivende kraft så spilder man de ressourcer, som i stedet kunne være brugt på at udvikle bestandene. På sigt mister man langt mere på den konto end man kunne have opnået ved at stå sammen og få realiseret projekter til gavn for bestandene. Større bestande giver mulighed for større høstrater.

Ønsker man at følge bestandene i vadehavsområdet så tilmeld dig nyhedsbrevet på fiskepleje.dk her: http://www.fiskepleje.dk/Nyheder

Dejligt vi har nogle gode frivillige i RSF, der yder en stor indsats på vandplejearbejdet. Vi kan sagtens bruge flere hænder, kontakt venligst vore koordinator Niels Lodberg Michaelsen.

Fiskekonkurrencen i år bliver sandsynlig rykket frem til evt. august måned. Mere om det senere.

Følgende blev også vedtaget på generalforsamlingen:

Fra 1. maj er der nu mulighed for at købe et gæstekort til A stykket. Et medlem kan max. købe 3 gæstekort pr. år. Vi sælger max. 2 gæstekort pr. dag. Alt henvendelse foregår til undertegnede på mail, brev eller telefon 72 timer før fiskedagen.

Juniorer kan indmeldes fra det fyldte 8. år som junior medlem. Det første år er gratis inkl. medlemskab til DSF. En junior mellem 8 og 12 år skal dog følges med et seniormedlem, og kan hjemtage en laks under kvoten.

Har du et barn/børn eller venner og nabo børn der er interesseret i et juniormedlemskab, høre vi meget gerne fra jer. Husk i må tage andres børn med på en fisketur. Vi vil opfordrer jer til at gøre en ekstra indsats for dette. Kontakt juniorleder Bjarne Lund se hjemmeside.

Vores hjemmeside blive fornyet i disse dage og skulle gerne fungere den 16. april. Dennis Sørensen arbejder på højtryk for dette.

Vi har fået en bibliotekar i RSF, titlen er mit påfund og ikke Bjarne Gert Rasmussen. Bjarne er gået i gang med at rydde op i alle gamle protokoller, blade og øvrige gammel materialer. Ligeledes er Bjarne i gang med at samle RSF,s historie fra begyndelsen 1941 og til dato. Dette vil komme på hjemmesiden. I 2016 har vi 75 års jubilæum og dette skal naturligvis markeres ved en festlig dag i klubhuset K2. Så det er et meget heldigt tidspunkt Bjarne Gerts tilbød sig under fanen. En stor varm tak skal lyde til Bjarne!

Knæk og bræk 

Asger Brodde 

Formand 

Mail: asgerbrodde@gmail.com Telefon 20739648 

 

Comments are closed.